Neprodana hrana uskoro će se moći donirati?

ruj. 01, 2015 Nema komentara napisao

Prema najavama Ministarstva poljoprivrede, Povjerenstvo zaduženo za izradu pravilnika trebalo bi prijedlog tog akta u javnu raspravu uputiti do kraja rujna.

Iz Ministarstva poručuju da nije jednostavno urediti sustav doniranja, stoga se u prvom koraku planira urediti mehanizam doniranja koji bi osigurao da hranu dobiju oni koji je uistinu trebaju i koji bi spriječio moguće zlouporabe. U drugom bi se koraku uredilo pitanje oprosta PDV-a na doniranu hranu, nakon što se precizno utvrde subjekti doniranja, primatelji, količine, učinci na proračun i sl.

Iz HSP-a poručuju kako je neprihvatljivo otezanje s donošenjem pravilnika, tim više što se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku baci 90 kilograma hrane po stanovniku, a istodobno imamo “ogroman broj praktički gladnih ljudi”.

Prema medijskim napisima, Pravaši predlažu da svi supermarketi veći od 400 četvornih metara moraju ubuduće pokloniti neprodanu hranu humanitarnim organizacijama ili bankama hrane s kojima će sklopiti ugovore. Oslonac bi im trebale biti jedinice lokalne uprave i samouprave, gradovi i županije. Smatraju i da se mora naći model za doniranje viškova hrane koje imaju OPG-ovi.

Izvor: mojposao.net

SOCIJALNA ZAŠTITA I UKLJUČIVANJE, Vijesti, ZDRAVLJE I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Neprodana hrana uskoro će se moći donirati?”

Ostavite odgovor