Od 2. listopada nove subvencije za kućanske aparate

ruj. 08, 2015 Nema komentara napisao

“Od 2. listopada građani će ponovo moći kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje uz državni poticaj. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo 8 milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja te će poticaji iznositi 800 kuna po uređaju…”

Riječ je o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike. Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2“, najavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša u lipnju su po prvi put raspisali javni poziv za građane za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. lipnja građani su tako kupili 10.000 uređaja za što je bilo osigurano 8 milijuna kuna. Zbog velikog zanimanja već tada su najavljeni novi poticaji ovisno o raspoloživim sredstvima u  Fondu koja su sada osigurana.

Najviše su se kupovale perilice rublja

“U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja”, izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Kupovali su se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica. Čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Najveći broj uređaja kupili su građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2 – to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Kako do subvencije?

Na prodajnom mjestu ćete dobiti jedinstveni obrazac s barkodom. Potpisani obrazac šaljete u Fond s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN.

Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.

Izvor: mojposao.net

 

Natječaji i treninzi, SOCIJALNA ZAŠTITA I UKLJUČIVANJE, Vijesti

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Od 2. listopada nove subvencije za kućanske aparate”

Ostavite odgovor