Mjesec je borbe protiv ovisnosti !

stu. 25, 2016 Nema komentara napisao

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine od 15. studenog do 15. prosinca, pa tako i ove.

Ovisnost može biti psihološka (duševna) i fiziološka (tjelesna), a odnosi se na neprilagođeno ponašanje vezano uz uporabu ilegalnih droga (ili drugih psihoaktivnih tvari, npr. alkohola te sedativa), pušenje, kockanje, ovisnost o internetu, a koje dovodi do oštećenja organizma ili subjektivnih problema (problema u obitelji, školi, na poslu, s policijom…).

Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, osobito droga te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice. Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.

mjesec_borbe_protiv_ovisnosti_13a

Mjesec borbe protiv ovisnosti u sisku obilježava i Udruga NOVI SVIJET Sisak, koja je za ovu godinu priredila pregršt zanimljivih aktivnosti za mlade.

Programi prevencije ovisnosti jedna su od aktivnosti sisačke udruge Novi svijet koji se u različitim oblicima odvijaju od samih početaka njihovog rada. Tako su prvi preventivni program za djecu i mlade održali još 1998. godine. Nakon šest programa kampanja protiv ovisnosti, zatim dvanaest multimedijskih kampanja za zdraviji život „Živi život“, posljednjih pet godina preventivne aktivnosti održavaju se u okviru projekta Povjetarac – Neovisnost.

Ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava, ponovno je potaknuo djelatnike i stručne suradnike udruge Novi svijet na organizaciju interaktivnih radionica za učenike sedmih razreda u osnovnim školama Sisačko-moslavačke županije.

Tako su učenici sisačkih osnovnih škola Braća Ribar i Braća Bobetko, petrinjske škole Dragutina Tadijanovića te njihove područne škole u Mošćenici, učenici Osnovne škole Rajić i Osnovne škole Jasenovac te učenici Osnovne škole Braća Radić u Martinskoj Vesi imali priliku na zabavan, ali edukativan način učiti o ovisnostima. Radionice su vodili doktori medicine Dina Vladić i Adis Keranović, a učenici su osim informacija o štetnosti ovisnosti, od liječnika dobili i pokoji koristan savijet i odgovor na pitanja.

Projekt Povjetarac – Neovisnost, koji se održava po šesti puta, financiran je od strane Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Sisačko – moslavačke županije.

borba_ovisnost3

Vijesti, ZDRAVLJE I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Mjesec je borbe protiv ovisnosti !”

Ostavite odgovor