Studentski rad i položaj studenata na tržištu rada

pro. 21, 2017 Nema komentara napisao

Kada nešto što nije planirano kao element socijalne politike to postane, onda se moramo zapitati što je pošlo po krivu. Studentski rad je postao financijska okosnica bez koje veliki broj studenata uopće ne bi mogao studirati,a u isto vrijeme uteg koji nesumnjivo srozava valitetu studija za koji se i mora toliko naporno raditi.

Istovremeno, studentski rad negativno utječe i  na ostatak sustava. Studenti kao jeftina, mnogobrojna i lako zamjenjiva radna snaga istiskuju ostale radnike s njihovih radnih mjesta (koja su zakonski regulirana i pružaju bolje uvjete rada te propisuju jasne obveze za poslodavce). Takav trend s jedne strane spušta cjenu rada a s druge, budući da se na studente plaćaju minimalni doprinosi, smanjuje državne prihode. Studentski rad tako utječe i na prihode države koji bi zasigurno bili drugačiji, pogotovo dugoročno, kada bi studenti studirali, a radnici radili.

Studentski rad nažalost je tako postao dio međuovisnog sustava koji je teško mijenjati bez da se dio studenata nađe u goroj financijskoj situaciji. Pravi put za rješavanje problema studentskog rada mora biti na razini smanjivanja ponude rada, a to se jedino može ostvariti ako kao država osiguramo sustav gdje se studenti uistinu mogu posvetiti studiranju jer su im ostali troškovi pokriveni. Studentski rad tada može biti mjesto ostvarivanja studentske prakse. Tek tada otvara se prostor da studentski rad preraste u nešto mnogo korisnije, kako za studente, tako i za poslodavce i društvo.

Izvor: mreža mladih hrvatske, dostupno na:

http://www.mmh.hr/files/ckfinder/files/osmi%20kvartalni%20tematski%20osvrt%20o%20polo%C5%BEaju%20mladih%20na%20tr%C5%BEi%C5%A1tu%20rada%20studentski_komentari%20KK%20(1).pdf

Vijesti, ZAPOŠLJAVANJE I PODUZETNIŠTVO

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Studentski rad i položaj studenata na tržištu rada”

Ostavite odgovor