U Sisku i Mošćenici akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

sij. 22, 2018 Nema komentara napisao

Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica održati će se u utorak, 23. siječnja, od  13 do 15 sati u prostorijama Obrtničke komore SMŽ – u tzv. prolazu Name.

Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira potaknuta potrebom za pronalaskom podudarnog darivatelja koštane srži malenom Ivanu Marušiću (3), ali i svim oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Isti dan, od 10 do 12  sat,i upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica moguć je u Osnovnoj školi Mošćenica.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 56.339 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 80 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izvor: sisak.info

Vijesti

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “U Sisku i Mošćenici akcija upisa u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica”

Ostavite odgovor