Pravda za Davida – Skup podrške u Osijeku 3.6.2018

svi. 30, 2018 Nema komentara napisao

U mnogim gradovima regije, ali i svijeta se održavaju skupovi podrške za Davida Dragičevića i njegovu obitelj: Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Rijeka, Hrvatska Kostajnica, Sisak, Beč, Lyon… pokažimo i mi u Osijeku solidarnost i dajmo podrušku Davidu i njegovoj obitelji!

David Dragičević (21) nestao je u noći s 17. na 18. ožujka. te je 24. ožujka njegovo tijelo pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel. Policija Republike Srpske je pokušala prodati priču da se David utopio te da je u noći kad je nestao opljačkao jednu kuću. Obdukcijom su pokušali kao razlog smrti navesti utapanje, da je vrijeme smrti bilo isti dan kad je nestao te da je zadobio lakše tjelesne ozljede, a nalaze same obdukcije policija nije predala Davidovim roditeljima. Druga obdukcija, koju je izvršio jedan patolog iz Beograda, daje potpuno druge rezultate te se utvrdilo da su po cijelom tijelu hematomi, zubi te vilica su polomljeni. Fotografije te druge obdukcije (koje su javno dostupne) ukazuju odmah da se ovdje radi o vrlo teškim tjelesnim ozljedama.

Ovo nije prvi slučaj gdje policija pokušava zataškati neko ubojstvo. Isti slučaj dogodio se prije dvije u Sarajevo kada je Dženan Memić (22) zadobio vrlo teške tjelesne ozljede zbog kojih je pao u komu te nakon 7 dana umro. Policija Federacije BiH je uzrok smrti predstavljala kao posljedicu prometne nesreće, dok je liječnik sarajevske bolnice dr. Čeljo rekao Dženanovom ocu da je udaren tupim predmetom te se sa sigurnošću može isključiti prometna nesreća kao razlog smrti. Dvije godine nakon nesreće pravi krivci za to nisu pronađeni.

David Dragičević, Dženan Memić, Luka Ritz, Antonia Bilić, Tijana Jurić… lista imena mladih ljudi koji su na tragični način izgubili svoje živote je dugačka. Svjedoci smo da nadležna tjela državnih institucija sporo ili uopće ne rade svoj posao, kazne za takva dijela su često i preblaga. Takvim neučinkovitim pravosudnim sustavom je nemoguće graditi mirno društvo u kojem je potrebno takve tragične događaje svesti na minimum. Na ove stvari treba upozoriti jer su one, nažalost, dio svakodnevnice na ovim prostorima.

Davidova smrt se tiče svakog od nas jer je i on, kao i svi mi, bio jednostavan mladić koji je volio život. Njegov otac Davor koji se svakim danom bori za istinu i pravdu je izgubio sina koji mu je bio sve na svijetu. Njegovi prijatelji su bili oni koji su pokrenuli facebook-stranicu “Pravda za Davida” koja trenutačno broji preko 320.000 članova! Danas-sutra, ono što se dogodilo Davidu, može se dogoditi nekome koga poznajemo, neko će izgubiti prijatelja, kolegu sa fakulteta ili će neki roditelj izgubiti vlastito dijete.

Pokažite solidarnost prema Davidu i njegovoj obitelji, pokažite da vam je stalo do boljeg položaja mladih u društvu, pokažite da želite bolju i mirniju budućnost! Skup podrške će se održati 3.6. (nedjelja) u 15:00 h u parku kralja Stjepana Držislava (kod školjke), u simboličnom mjestu okupljanja osječke mladeži!

Izvor: https://www.facebook.com/events/171107786911518/

Vijesti

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Pravda za Davida – Skup podrške u Osijeku 3.6.2018”

Ostavite odgovor