Održana 6. utrka solarnih automobila SOELA

lip. 11, 2018 Nema komentara napisao

U Sisku je uspješno održana još jedna utrka solarnih automobila SOELA, 6. po redu. Organizator je bila Tehnička škola Sisak.

Sudjelovala je 21 srednja škola te jedan fakultet iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čiji su učenici izradili vozila za utrku.

Dakle, ukupno je bilo 22 vozila koja su se natjecala u dvije kategorije: slobodni i zadani stil. Pobjednim utrke je Elektrotehnička i proemtna škola iz Osijeka koja je pobijedila s vremenom 3 minute i 43 sekunde ostavivši iz sebe drugu ekipu iz Slovenije (pobjednika zadnje dvije utrke) za 14 sekundi. Vozač je bio učenik te škole Branimir Vranjković.

„Moram reći da sam izuzetno sretan što smo ove godine uspjeli organizirati šestu utrku SOELA, znači cijelu jednu manifestaciju koja se sastoji od nekoliko aktivnosti, traje tri dana i okuplja 20-tak škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, učenike, mentore i nastavnike koji dolaze ovdje sa svojim radovima, prezentirati ih javnosti. Ja sam izuzetno zadovoljan što smo uspjeli to i ove godine napraviti“, kazao je Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak.

Utrka solarnih automobila, koje su izradili učenici srednjih strukovnih škola, započela je 2013. godine u sklopu projekta SOELA i jedinstvena je takva utrka u Hrvatskoj i šire. Održana je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije.

Pokrovitelji su utrke solarnih automobila Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ovaj je put utrku simboličnim mahanjem zastavom na startu otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Izvor: sisak.info

Vijesti

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “Održana 6. utrka solarnih automobila SOELA”

Ostavite odgovor