2. prosinca – Međunarodni dan ukidanja ropstva

pro. 02, 2014 Nema komentara napisao

Na današnji dan u svijetu se obilježava Međunarodni dan ukidanja ropstva. Obilježavanje ovog dana podsjetnik je na odluku Generalne skupštine Ujedninjenih naroda, koja je 2. prosinca 1948. godine uvela Konvenciju za suzbijanje trgovine ljudima i iskorištavanja prostitucije.

Ova Konvencija danas predstavlja temelj ljudskih prava, a usmjerena je prema svim oblicima trgovine ljudima, seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja dječje radne snage, prisile na brak, kao i sudjelovanja djece u oružanim sukobima.

U Europi, prva država koja je ukinula ropstvo, bila je Dubrovačka Republika, i to davne 1416. godine. Ovaj podatak ne čudi, budući da je nekada Dubrovačka Republika bila jedna od najnaprednijih država u Europi, ali i šire.

Robovlasništvo je postalo sveprisutna pojava u 15. stoljeću, kada je porobljeno masovno afričko stanovništvo. Najveći broj Afrikanaca odveden je u Ameriku. Tamo su robovi, u nedostatku osnovnih životnih uvjeta, stoljećima pokušavali izboriti svoju slobodu, no to su uspjeli tek krajem 18. stoljeća. Ipak, nije bilo tako u svim saveznim američkim državama. Na jugu su ustanci robova ugušeni te je ropstvo službeno ukinuto tek 1865. godine.

Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a treba istaknuti kako je prva europska država koja je to učinila bila Dubrovačka Republika koja je ropstvo ukinula još 1416. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija i to 1981. godine.

Slučajevi ropsta i danas se sporadično pojavljuju diljem svijeta, a i u Hrvatskoj je bilo nekoliko takvih slučajeva posljednjih godina. Pravni sustavi uređenih zemalja predviđaju stroge kazne za robovlasničke odnose.

Preporuka

12 godina ropstva (12 years a slave) je britansko-američki povijesni dramski film snimljen 2013. i adaptacija je istoimenih memoara iz 1853. autora Solomona Northupa, rođenog u državi New York kao slobodni afrički amerikanac koji je otet u Washingtonu, D.C., 1841. i prodan u ropstvo.

Poveznica: ICM Vukovar

Izvor: portaloko.hr

Jeste li znali?, Vijesti

O autoru

Nema podataka o profilu
Nema odgovora za “2. prosinca – Međunarodni dan ukidanja ropstva”

Ostavite odgovor